БЪЛГАРИЯ

Начало всяко 1-во и 15-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

699 лв./възрастен и 579 лв./дете до 10 г.

699 лв./възрастен
и 579 лв./дете до 10 г.

РОДОПСКИ МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ

ПРИКЛЮЧЕНСКИ ТУР ИЗ РОДОПИТЕ

Начало всяко 1-во и 15-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

699 лв./възрастен и 579 лв./дете до 10 години.

София-Пловдив-пещера „Снежанка”-Батак-Ягодина-Широка лъка-Златоград-Перперикон-Маджарово-Ивайловград-Мезек-Александрово-Пловдив-София

Родопите

Орфей, Царят на Родопите

р. Арда

Меандрите на р. Арда

Златоград

Етнографски Ареален Комплекс

Ивайловград

Вила Армира

Родопите са най-мистичното място в България. Този район е населяван от праисторически времена. Планината го е предпазвала от чужди влияния и затова тук се е обособил специфичен начин на живот със свой фолклор, вярвания, кухня. Тук е бродил Орфей и природата е вдъхновявала божествената му музика. Тук траките са изградили някои от най-мистериозните мегалитни съоръжения. Районът на Родопите е карстов, затова е и богат на много минерални извори, пещери, подземни реки, скални мостове, невероятни природни красоти, с които е свързана любопитна археология, интересен животински свят, загадъчни култове и множество легенди. Това е митичният, приказният край на България.

В тази 7-дневна екскурзия ще се опитаме да покажем най-впечатляващите места в Родопите – красиви природни феномени, уникални архитектурни комплекси от различни епохи, живи фолклорни традиции, много вкусна домашна кухня, приготвена от гостоприемни добри хора. Дано да успеем да ви накараме да се влюбите в това място и да се връщате тук много-много пъти.

маркираме в синьо местата, които са включени в цената на екскурзията

Ден 1 – 1-во и 15-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

София-пещера „Снежанка”-Батак-Ягодина

Тръгване с микробус от София в 8ч. или от Пловдив в 10:30ч. За всички желаещи можем да организираме посрещане и пренощуване в хотел/апартхотел в един от двата града предишния ден.

Отпътуваме за Пещера, където фантазиите ни ще летят из най-красивата пещера в България – пещера “Снежанка”. Ще преминем през залата с „виметата”, Голямата зала с древното огнище и „боздуганите”, Музикалната зала, Вълшебната зала с красивите синтрови езера и Залата с „брадите”.

Ще се спрем за обяд в механата на гр. Батак.

Следобед ще отдадем почит в Баташката църква-костница „Св. Неделя”.

След това ще отпътуваме за с. Ягодина. Ще се настаним в къща за гости „Снежана” (или подобна), където любезната домакиня ще ни устрои истинско родопско кулинарно пиршество.

Нощувка в къща за гости “Снежана” в с. Ягодина (или подобна).

Ден 2 – 2-ро и 16-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

Ягодина-Ягодинска пещера-Орлово око-пещера „Дяволско гърло”-Ягодина

Днес ще походим пеша, за да се насладим на прекрасните природни гледки. Ще посетим триетажната Ягодинска пещера – най-дългата карстова пещера в Родопите (10.5 км.) и трета по дължина в страната. В пещерата са обособени и два екстремни маршрута, всеки с продължителност 4-5 часа, които се изпълняват след 7-дневна предварителна заявка. Тези от Вас, които са се записали, ще останат, а с другата част от групата ще се изкачим до панорамна площадка „Орлово око” на вр. Св. Илия (1563 м.), за да видим едновременно Рила, Пирин и Родопите. А под нас ще е буйното Буйновско ждрело. Много фотогенично!

След обяда ще се насочим към Триградското ждрело и пещера „Дяволското гърло”. Това е „най-важната” пещера в Родопите, защото оттук древните са се спускали в подземното царство на Хадес. Така е направил и Орфей, когато е тръгнал да търси своята любима Евридика. Тази и много други легенди, както и интересни научни истини ще узнаем от сладкодумните ни екскурзоводи. А ако успеем да попаднем тук в последния уикенд на м. Юли, ще наблюдаваме възстановка на Орфическите мистерии.

Обяд. Вечеря. Нощувка в къща за гости „Снежана” (или подобна) в с. Ягодина.

Ден 3 – 3-то и 17-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

Ягодина-Широка лъка-Златоград

Разделяме се с нашите любезни домакини от с. Ягодина, за да продължим към Широка лъка – архитектурния и фолклорен резерват, съхраняващ традициите на родопската къща, родопската песен и родопската каба-гайда. Тук се намира знаменитото Училище за фолклорни изкуства. Всяка първа неделя на м. Март в Широка лъка се провежда Фестивал на традиционните български вярвания и карнавални маски. А всеки първи уикенд на м. Август близкото с. Гела (вярва се, че това е родното място на самия Орфей) се оглася от Международното гайдарско надсвирване. Уникално преживяване! Невероятна емоция!

Въобще този целият район заслужава специално внимание и повече време. Ще споменем само още две от самобитните села – Солища и Стойките. Сигурно сте ги чували. Ако не – хайде с нас!

Днешната ни цел е Етнографски ареален комплекс Златоград – белият град, музей под открито небе. Увлекателна беседа ще ни запознае със занаяти като терзийство, тъкачество, гайтанджийство, златарство и др., а в действащите работилници можем да наблюдаваме истински майстори в своето дело и да си купим ръчно направени от тях произведения на изкуството, всъщност на занаятите, но те при тях са си цяло изкуство.

Обяд и вечеря ще направим в традиционен български ресторант в комплекса.

Нощувка в Етнографски ареален комплекс Златоград

Ден 4 – 4-то и 18-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

Златоград-Перперикон-Маджарово

Перперикон е свещен скален град, функционирал още 4000 години пр.н.е. В скалното светилище ясно се различават храм, посветен на бог Дионис, култов басейн, скални тронове и пейки, свещен път. Скалният комплекс продължава да се използва през античността и средновековието. От тези периоди са запазени крепост и късноантична християнска църква.

Обяд около язовир Студен кладенец.

Придвижваме се до с. Маджарово за вечеря и нощувка в хотел „Рай” (или подобен).

Ден 5 – 5-то и 19-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

Маджарово

Днешният ден ще е изпълнен с разнообразни приключения. Сутринта ще отделим за каякинг или рафтинг по река Арда или в язовир Студен кладенец. Приключението се провежда с опитни инструктори и е подходящо за всички. Турът минава покрай изумителни природни красоти, находища на полускъпоценни камъни, защитени територии в царството на лешоядите.

След обяда може да се наместим в някое от укритията за наблюдение на птици и диви животни  или да се отправим на експедиция за търсене на минерали и полускъпоценни камъни.

Вечеря и нощувка в хотел „Рай” (или подобен).

Ден 6 – 6-то и 20-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

Маджарово-Ивайловград-Мезек

Днешната ни цел е Вила Армира край Ивайловград – най-добре запазената крайградска вила в римски стил по българските земи. Принадлежала е на аристократична тракийска фамилия. Вилата и стопанството към нея са използвани през I-IV вв. Част от богатата украса с римски мозайки и колонади е добре запазена и до днес.

Обяд в Ивайловград.

Отправяме се към Мезек. Ще посетим тракийската гробница в Мезек (куполна гробница от микенски тип IV-III в пр.н.е.) и византийската крепост. Вечерта ще дегустираме вино в едни от най-добрите винарни в България.

Вечеря и нощувка в къща за гости „Райски кът” (или подобна).

Ден 7 – 7-то и 21-то число на месеците Юни, Юли, Август и Септември

Мезек-Александрово-Пловдив-София

В днешния последен ден ще трябва да се върнем до началната точка – Пловдив или София. По пътя ще спрем да посетим Александровската гробница и Музея на тракийското изкуство, където ще направим изключително интересни открития.

За гостите, които искат, можем да организираме нощувка в хотел/апартхотел в София или Пловдив и изпращане на летище София.

  • Цена на екскурзията

– 699 лв./възрастен и 579 лв./дете до 10 години.

  • Цената включва

– автомобилен транспорт с комфортен микробус с шофьор по време на цялата програма
– по една бутилка вода 0.5L на човек в микробуса за всеки ден
– 6 нощувки – 3 нощувки в хотели 3* и 3 нощувка в къщи за гости, чиято категория може да бъде приравнена към 3*; цените са за настаняване в двойна стая; доплащане при единично настаняване и при възможност на хотелите/къщите за гости – 90 лв.
– 6 закуски
– 7 обяда по фиксирано меню
– 6 вечери по фиксирано меню
– всички екскурзии, описани в програмата
– всички входове в обектите на посещение (маркирани в синьо)
– екскурзоводско обслужване от местни екскурзоводи във всички обекти на посещение
– придружител-представител на туроператора
– туристическа застраховка за времето на пътуването

  • Цената НЕ включва

– цена за посещение на обекти, непосочени в програмата или немаркирани в синьо
– самостоятелна програма
– бакшиши
– лични разходи

  • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването

– 8 души

  • Програма

– подготвена от сътрудник, многократно посещавал маршрута и при съдействието на местни екскурзоводи
– наситена с разнообразни дейности на открито сред природата, подкрепени с множество културно-исторически забележителности
– посещават се едни от най-важните обекти в Родопите – 3 пещери, 2 етнографски комплекса, тракийски култов комплекс „Перперикон” и две тракийски гробници, множество природни забележителности, рафтинг, родопска фолклорна програма, дегустация на вино
– средна степен на физически натоварвания;

  • Дати

– тръгване всяко 1-во и 15-то число на месеца
– маршрутът е целогодишен с известни вариации. Засега предлагаме летния му вариант.

  • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването
  • Към програмата се прилагат Общите условия, обявени от туроператора
  • Туроператорът си запазва правото да променя програмата съгласно обявените от него Общи условия.от туроператора.
  • Туроператорът си запазва правото да променя програмата съгласно обявените от него Общи условия.