ГРУЗИЯ

20-29 Септември 2019 г.

от 3100 лв./човек

ПОЗНАТАТА НЕПОЗНАТА ГРУЗИЯ

20-29 Септември 2019 г.

Цена от 3100 лв.

София-Тбилиси-Мцхета-Уплисцихе-Телави-Цинандали-Сигнахи-езеро Паравани-Вардзия- Ахалцихе-Боржоми-Кутаиси-Батуми-Аджара-Тбилиси-София

Тбилиси

Храм Метехи със статуята на Крал Вахтанг Горгазали

Уплисцихе

Пещерният град

Тбилиси

Стъкленият мост

Батуми

Площадът със статуята на Медея

Грузия – от другата страна на Черно море, на една ръка разстояние. Една страна с много близка до нашата, но все пак своеобразна природа, история, народопсихология.

Тази година сме решили да обиколим централна и южна Грузия, от най-източната до най-западната й част. Тук са столиците на старите грузински държави. Тук са построени най-важните градове и фортификационни съоръжения, дворци и църкви, манастири и университети. Ще преминем през 9 от 12-те й области, всяка от които се слави със свои специфични обичаи и традиции. Ще се насладим на културата, архитектурата, природните красоти, виното и уникалната кухня на тази изключително гостоприемна и разнообразна страна.

Заповядайте с нас на един много емоционален и увлекателен културно-исторически тур из познатата непозната Грузия!

маркираме в синьо местата, които са включени в цената на екскурзията

Ден 1 – 20 Септември 2019 г. – петък

София-Тбилиси

С полет на Turkish Airlines в 10:00ч. сутринта се отправяме към столицата на Грузия, Тбилиси. Пристигаме по разписание в 16:25ч. местно време.

Настаняваме се в хотел Wine Hills 3*

След кратка отмора и освежаване се отправяме към Стария град за обилна вечеря по грузинска традиция.

Ден 2 – 21 Септември 2019 г. – събота

Тбилиси

Денят е посветен на романтичния Тбилиси, построен на етажи по бреговете на р. Кура. Казват, че Тбилиси е градът на 365-те църкви – по една за всеки ден от годината. Ние няма да можем да ги обиколим всичките, но ще посетим главния храм на грузинската патриаршия, събора “Света Троица” на хълма Св. Илия. Особено ценни са църквите „Сиони”, „Метехи”, “Кашвети”, в които можем да се спираме докато се разхождаме из града. Ще се изкачим до древната крепост Нарикала. Когато й се наситим, ще се разходим до „Смокиновата клисура” с романтичния водопад. А по-надолу са серните бани Abanotubani, в миналото посещавани от Пушкин и Дюма-баща. Това е една от най-романтичните части на града, затова ще поседнем за обяд в един от популярните ресторанти, където ще се насладим на пълни с ароматни месни късчета хинкали и горещ хачапури. Около нас е площад Мейдан, живописната уличка „Шардени”, Тбилиската джамия, въжената линия над река Кура, паметникът („Майка-Грузия”) и храмът „Сиони”.

Следобед ще направим кратък автомобилен тур по авеню “Руставели”, главната улица, застроена от петербургски и парижки архитекти в началото на XIX в. Ще преминем по стъкления “Мост на мира”, станал визитна картичка на Тбилиси, покрай най-старата църква в града „Анчисхати” VI в. и покрай веселата кула на Театъра на марионетките. Ще използваме Тбилиския фуникольор, за да се доберем до върха на Свещения хълм Мтацминда и да погледнем Тбилиси от птичи поглед, любимо място за фотографии, особено на вечерен Тбилиси.

Вечерята ще я направим в ресторант над реката, където ще се лее вино под акомпанимента на традиционни грузински песни и танци. Грузинското полифонично пеене е признато от ЮНЕСКО за нематериална ценност на човечеството.

Нощувка в Тбилиси, хотел Wine Hills 3* (или подобен).

Ден 3 – 22 Септември 2019 г. – неделя

Тбилиси-Мцхета-Уплисцихе-Тбилиси

Днес ще се отправим към Мцхета, столица на източно-грузинското царство Картли IIIв.пр.н.е.-Vв.н.е. и мястото, от където е започнало разпространението на християнството. Градът е вписан в световното културно наследство на ЮНЕСКО със своя комплекс от трите най-важни храма – катедралата Светицховели и манастирите Джвари и Самтавро.

Оттук се отправяме към Уплисцихе – пещерен град, култов център от античната епоха до XIII в., когато е разрушен от ордите на Чингис хан.

Хитът на днешния ден е обядът в имението на местен винопроизводител, където ще опитаме редки сортове вино, медовуха (медена водка) и чача – грузинската ракия. Самият домакин ще ръководи обяда. Ще можем да се насладим на един истински радушен, интересен и колоритен тамада (церемониалмайсторът на празничната трапеза).

Прибираме се в Тбилиси за късна вечеря (ако на някого е нужна).

Нощувка в Тбилиси, хотел Wine Hills 3* (или подобен).

Ден 4 – 23 Септември 2019 г. – понеделник

Тбилиси-Уджарма- проход Гомбори-Алаверди-Телави-Цинандали

Следващите два дена ще се разхождаме из опияняващата Кахетия. Това е центърът на винопроизводството в Грузия. Грузинското вино се приготвя по уникална технология, която ЮНЕСКО признава за нематериална културна ценност на човечеството.

Покрай живописно разположената древна крепост Уджарма и през Гомборския проход, чиято околност ще ни впечатли с красивата си природа се отправяме към манастира Алаверди, главен и най-почитан храм на Кахетия. Ще обядваме в старинния дом на местни жители, където ще опитаме специалитетите на тушетинската кухня – домашни хинкали, грузински мезета и оригинални напитки, приготвени по традиционни технологии.

Ако имаме време, можем да се запознаем с производството на грузински килими, плъсти и предмети на бита от овча вълна или да посетим майстора на глинените съдове квеври, съдове с яйцевидна форма, в които се прави и отлежава грузинското вино.

Следобед ще се движим през един пълен с история регион. Пътят минава покрай Икалто – манастирът и академията, в която е учил Шота Руставели (1172-1216), знаменитият средновековен поет на Грузия. Нашата цел е друго много важно исторически място – имението Цинандали. Оттук започва европеизацията на Грузия.

Ще вечеряме и пренощуваме в една от много специалните къщи за гости в Телави – Omsi House (или подобна), за да се насладим на истинско грузинско гостоприемство. Omsi House по равнище на предлаганите услуги може да се приравни на хотел 3*.

Ден 5 – 24 Септември 2019 г. – вторник

Некреси-Бодбе-Сигнахи-Тбилиси

Днес сутринта ще се отправим към манастира Некреси с великолепните му гледки към плодородната Алазанска долина. При желание можем да посетим винения завод „Хареба”, в чиито винени тунели, пробити в твърдата скала на Кавказките планини, ще ни бъдат разкрити секретите на грузинското винопроизводство.

Ще обядваме в колоритен кахетински дом-музей с огромно автентично винохранилище.

Следобед се насочваме на изток към действащия женски манастир Бодбе, едно от най-светите места за всички грузинци.

Ще се спрем и в Сигнахи. Наричат го градът на любовта. Ще научим легендата за Ангела на любовта – покровител на града. Ще научим и истината за историята, която Алла Пугачова разказва в знаменитата си песен „Милион червени рози”.

Нощувка и вечеря в Тбилиси, хотел Wine Hills 3* (или подобен)

Ден 6 – 25 Септември 2019 г. – сряда

Тбилиси-каньон Дашбаши-езеро Паравани-Квертвиси-Вардзия-Саро

Днес отиваме далеч от туристическите тълпи. Ще се движим по южния път, покрай границата с Армения и ще стигнем почти до границата с Турция. В този район в средата на XIX в. са се заселили прогонените от Русия „духоборци”. Звучи само арменска и руска реч. По пътя ще спрем, за да разгледаме водопадите в каньона Дашбаши, удивителен природен паметник. Ще преминем покрай най-голямото езеро в Грузия, езерото Паравани, разположено сред красиви алпийски поляни на 2000 м. надморска височина. Тук ще спрем за обяд с прясна рибка в малко ресторантче, държано от местни арменци. Ако остане време, можем да посетим женския манастир “Св. Нино”, където монахините приготвят изискани сирена по уникални рецепти. Ще се спрем за снимки на крепостта Кхертвиси, живописно вписана в окръжаващия я ландшафт.

След още 1,5ч. път стигаме до днешната ни цел – скално-пещерния манастирски комплекс Вардзия от XII в. с богата и много интересна история. Това, което сега е останало от Вардзия е само малка част от действително изграденото. Земетресенията и войните са си казали думата. Но достойнството и мащабността все още са поразителни. Като прибавим към това и стенописите от 1184-1185 гг., става ясно защо си заслужава да се измине целият този път. Привечер може да се изкачим към старото месхетинско село Саро, за да поснимаме отвисоко красотата на планинските степи, виещата се под нас река, древния храм и останките от мащабното мегалитно съоръжение от епохата на бронза.

Вечеря и нощувка във Vardzia Cave 4* (или подобен).

Ден 7 – 26 Септември 2019 г. – четвъртък

Вардзия-манастир Сапара-Ахалцихе-Боржоми-Кутаиси

Първата ни спирка за днешния ден е перлата на този район, манастирът Сапара. Скрит сред гората в планинско дефиле, Сапара ще ни порадва с уникалните си стенописи от първата половина на XIV в. Оттук ще поемем към Ахалцихе, където може да се изкачим до крепостта Ахалцихе и замъка Рабати, в които се преплитат различни епохи и архитектурни стилове. Крепостта е добре отреставрирана и навява мисли „как правят туризъм съседите”.

Ще се спрем за домашен обяд с ястия от местната кухня в уютния двор на семейно хотелче. После тръгваме за Боржоми – най-знаменития балнеологичен и климатичен курорт на Грузия, световно известен с минералната си вода. Ще посетим Централния парк и ще опитаме вода от самия източник. Ще направим автомобилен тур по централните улици, които ще ни изненадат с архитектурните си решения.

Привечер тръгваме за Кутаиси, стара грузинска столица (808-1122), а сега – столица на провинция Имеретия и трети по големина град в Грузия. Разположен е в подножието на хълма Укемерион, най-старото място в града, на върха на което е кацнала катедралата Баграти (1003 г.), поразяваща с мащабите и реконструкцията си. Видна е от всяко място в града.

Нощувка и вечеря в Кутаиси, хотел Terrace Kutaisi 3* (или подобен).

Ден 8 – 27 Септември 2019 г. – петък

Кутаиси-манастир Гелати-пещера на Прометей-Батуми

Около Кутаиси се намират едни от най-големите съкровища на Грузия. През 1104 г. цар Давид Строител превзема Кахетия от селджуките. В памет на това събитие той, през 1106 г., основава манастира Гелати. Счита се, че манастирът е връх в изкуството на Златната епоха на Грузия. Внесен е в листата на паметниците на културата на ЮНЕСКО.

Ще обядваме в типичен имеретински ресторант. Имеретинската кухня се счита за най-вкусната и изисканата в Грузия.

Следобед ще посетим Пещерата на Прометей – най-голямата карстова пещера в Грузия. Местните вярват, че в тази пещера боговете приковават Прометей като наказание за това, че дава на хората огъня.

В късния следобед се отправяме към Батуми. Ще се опитаме да хванем залеза над Черно море. Вечерта ще погледаме лазерното шоу на танцуващите фонтани и ще похапнем вкусно в традиционен ресторант.

Нощувка в Батуми, Boutique Hotel 32 3* (или подобен).

Ден 9 – 28 Септември 2019 г. – събота

Батуми-Аджара-Тбилиси

Днес ще направим еднодневен лъч до Аджара, провинцията около Батуми. Ще посетим Римската крепост от I в.н.е. Gorio Apsaros, водопада Махунцети и старите мостове от времето на царица Тамара, църквата Зваре, разположена на скала точно над кипяща планинска река, чаени плантации и завод за производство на чай, мандаринови, лимонови и портокалови горички. Ще обядваме в ресторантче, стопанисвано от местни аджарци.

Тези, които искат да прекарат последния ден спокойно и да почиват, могат да се разходят из зелените паркове на Батуми покрай казина, хотели и сгради с необичайна архитектура, да се повозят на лифта, откъдето се открива великолепна панорама към града или да посетят ботаническата градина.

В късния следобед тръгваме обратно към Тбилиси.
Нощувка в Тбилиси, Grand Hotel Luna 3* (или подобен).

Ден 10 – 29 Септември 2019 г. – неделя

Тбилиси-София

С полет на Turkish Airlines в 10:15ч. се отправяме към нашата родина. Пристигаме в София в 15:10ч.

  • Цена на екскурзията

– 3100 лв./човек при сключване на договор до 31 Май 2019 г. вкл. или 3300 лв./човек при сключване на договор след 1 Юни 2019 г. Цената е изчислена при обменен курс 1USD=1.72лв. При промяна на курса туроператорът си запазва правото да променя цената на туристическия пакет в съответната посока.

  • Цената включва

– самолетен билет София-Тбилиси-София на Turkish Airlines. Цената е калкулирана при цена на самолетния билет към 01.03.2019 г. с включени летищни такси. При промяна цената на самолетния билет туроператорът си запазва правото да промени цената на туристическия пакет в съответната посока.
– автомобилен транспорт с комфортен микробус с шофьор по време на програмата
– по една бутилка вода 0.5L на човек в микробуса за всеки ден
– 9 нощувки, от които 8 нощувки в хотели 3* и 1 нощувка в къща за гости, чиято категория може да се приравни на 3*; цените са за настаняване в двойна стая; доплащане за единично настаняване при възможност от страна на хотела – 420 лв.
– 9 закуски
– 8 обяда по фиксирано меню
– 9 вечери по фиксирано меню
– всички екскурзии, описани в програмата
– всички входове в обектите на посещение (маркирани в синьо)
– екскурзоводско обслужване от лицензирани местни екскурзоводи в обектите на посещение
– придружител-преводач на български език
– застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за времето на екскурзията

  • Цената НЕ включва

– цена за посещение на обекти, непосочени в програмата или немаркирани в синьо
– цена за фотоапарат или видеозаснемане в обектите на посещение
– цена за посещение на винени заводи
– самостоятелна развлекателна програма
– бакшиши
– лични разходи
– застраховка „Отмяна на пътуването”

  • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването

– 8 души

  • Програма

– подготвена от сътрудник, многократно посещавал Грузия и при съдействието на местни екскурзоводи, които придружават групата в обектите на посещение
– плътна, културно и емоционално наситена
– посещават се едни от най-важните културно-исторически обекти в Грузия, което включва два от трите обекта на световното културно наследство на ЮНЕСКО в Грузия, два от трите скални града в Грузия, множество църкви и манастири, крепости, старинни села и градове със своеобразна архитектура, съвременни архитектурни паметници, едно благородническо имение, много красиви природни забележителности, в които е вписана историята на Грузия
– ще се докоснем до автентичен грузински фолклор и две от четирите грузински нематериални културни ценности, признати от ЮНЕСКО (производството на грузинско вино и полифоничното грузинско пеене)
– 5 обяда с типично грузинско „застолие” в местни стопански дворове и старинни къщи, запознаване с изкуството на тамадата
– ниска степен на физически натоварвания;

  • Дати – 20-29 Септември 2019 г.

– подбран е краят на м. Септември, когато времето в Грузия се разхлажда, а на пазарите се появява невиждано изобилие от местни плодове и зеленчуци. Това е и пиковият туристически сезон.

  • За туристически посещения на българи в Грузия e нужен валиден документ за самоличност. Без визи!
  • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
  • Към програмата се прилагат Общите условия, обявени от туроператора.
  • Туроператорът си запазва правото да променя програмата съгласно обявените от него Общи условия.