КАЗАХСТАН

30 Август 2019 – 08 Септември 2019 г.

от 3999 лв./човек

ПРИКЛЮЧЕНИЯ ПО ДРЕВНИТЕ ЗЕМИ НА ПРАБЪЛГАРИТЕ

ПРИРОДНИ УНИКАТИ И МЕСТНА КУЛТУРА В ЮГОИЗТОЧЕН КАЗАХСТАН И КАЗАХСКИ АЛТАЙ

30 Август 2019 – 08 Септември 2019 г.

Цена от 3999 лв.

София – Алмати – Чарински каньон – Национален парк „Алтън-Емел” – Уст-Каменогорск – Алтай – Катон-Карагайски национален парк – Маралови стопанства в Алтай – Берелски разкопки – Уст-Каменогорск – Алмати

Алмати

Казахстан

Чарински национален парк

Национален парк Алтън-Емел

Алмати

 Вознесенски събор

Казахстан

Тян-Шан

Чарински национален парк

 Чарински Каньон

Национален парк Алтън-Емел

  Пеещата дюна

Казахстан е деветата по територия страна в света и същевременно една от най-рядко населените. Поради това възхитителната й природа е чиста, недокосната от човешко присъствие, богата на изключително интересни природни феномени и много разнообразна – пустини, степи, планини с върхове до 7000 м.височина.

В недрата на Казахстан се пазят огромни залежи от цялата Менделеева таблица, плюс газ и нефт. Тези богатства позволяват инвестиции в развитието на страната; инвестиции в нова инфраструктура, съвременно строителство, комфортен стил на живот. Казахстан е място, на което контрастите не се бият, а вървят ръка за ръка.

В исторически план територията на днешен Казахстан има много важна роля в древността и средновековието. Люлка на Великите преселения на народите и важен отрязък от Великия път на Коприната, територията на Казахстан е мястото, където се пресичат и смесват култури от Изтока, Запада и Юга. Оттук тръгват и прабългарите. По пътя си от Алтайските планини до Урал те влизат в досег с много и различни племена, обогатяват познанията си, засилват родовете си, укрепват бойните си навици, за да могат по-късно да създадат велики държави, налагайки зрели управленски традиции.

За нас, българите, Казахстан има специално значение. Тук никой българин не остава равнодушен, защото цялата природа ни говори. Великите планини Тян Шан и Алтай. Тян Шан с казахстанския първенец връх Хан Тенгри. Познато! И Алтай със своите приказки и легенди, обещали на прародителите ни великите им победи. Великите планини и Степта! Душата ни се отваря, намирайки се в безкрайната степ, същата като в Дуранкулак и Калиакра, местата, които Аспарух припознава за родни и избира за своята държава. И въпреки че от прабългарите не са останали материални свидетелства по казахските земи, то духът им е съхранен в природата и в казахските семейни традиции, същите, които до неотдавна са се спазвали и в патриархалните български семейства.

Казахстан – непознато и изненадващо място. Място, което съхранява традициите на номадите и изкусно ги преплита с модерното в съвременния начин на живот. Място, на което ще почувстваме близостта на „стан”-овете и енергията, направила нашите прадеди победители.

Заповядайте с нас в далечния и близък Казахстан!

маркираме в синьо местата, които са включени в цената на екскурзията

Ден 1 – 30.08.2019 г. – петък

София-Алмати

С вечерно-нощен полет на Turkish Airlines в 16:05ч. се отправяме към Алмати, културната и икономическа столица на Казахстан.

Ден 2 – 31.08.2019 г. – събота

Алмати

Призори се настаняваме в хотел Voyage 4*  (или подобен). След кратка почивка и обяд се отправяме на обзорна обиколка из Алмати. Ще се постараем да видим всички нюанси на този много модерен, но и дълбоко източен град. Ще се разходим по Алматинския „Арбат”, през източния „Зеленый базар” и парка „28 Панфиловци”, където ще отдадем почит на Вечния огън. Ще се порадваме на една от старите дървени къщи на укреплението „Верный”, която сега е Музей на музикалните инструменти, на който България е подарила кавал и гъдулка. Ще посетим прекрасния Възнесенски събор и достолепната централна джамия. След това ще се изкачим по главния булевард, носещ името на Първия президент на Републиката, Нурсултан Назарбаев, към Централния исторически музей, съхраняващ ценни археологически находки, между които „Златния човек”, символ на Казахстан и съкровища на сакските царе, открити на територията на Казахстан.

Ще вечеряме в изискан ресторант, където освен всичко друго се предлага и стейк от конско месо, специалитет на местната кухня.

Нощувка в Алмати, хотел Voyage 4* (или подобен).

Ден 3 – 1.09.2019 г. – неделя

Чарински каньон

Днес ще се отправим на пътешествие до една от забележителностите на Седморечието, обширен район около Алмати, Чаринския каньон. Това чудо на природата се е образувало благодарение на 12 млн. години упорит труд и търпение, вложени от река Чарин за изграждане на фантастични фигури и високи по 300 м. кули, които поетичният народ е нарекъл „Долината на замъците”. Светлината си играе с разнообразните цветове на скалите и ги превръща в декор за изключителна арт фотосесия.

Обяд ще носим със себе си, а за вечеря ще се отбием в най-известнния шашличен ресторант в Алмати.

Нощувка в Алмати, хотел Voyage 4* (или подобен).

Ден 4 – 2.09.2019г. – понеделник

Национален парк „Алтън-Емел” – Пеещата дюна

Днес ще посетим друга природна забележителност на Седморечието – Национален парк „Алтън-Емел”. На територията на парка се намират възвишението Актау с лунните си пейзажи, скални петроглифи, сакски некрополи и каменни стели, останали тук от времената на Чингис хан. Нашата цел е „Пеещата дюна”, най-високата в света дюна, която издава звуци. Ще се доберем до върха й, откъдето ще се спуснем по пясъчните й склонове, при което ще чуем дълбок звук на орган, излизащ от недрата на пясъчната планина. Древните са вярвали, че по този начин местните духове си общуват с тях.

Връщаме се в Алмати за късна вечеря и нощувка в хотел Voyage 4* (или подобен).

Ден 5 – 03.09.2019 г. – вторник

Алмати – Уст-Каменогорск – Алтай

Днес ставаме много рано. С полет на Air Astana в 7:05ч. се отправяме към северния град Уст-Каменогорск. На летището ни чака микробус, за да ни заведе в подножието на Алтайските планини. Пътуването продължава 5-6 часа. По пътя ще спрем за обяд.

Стъпвайки на Алтай се прехвърляме в друго измерение, в места чисти, духовни, енергийни. Алтай пленява със заснежените си върхове, гъсти кедрови гори, минерални води, буйни реки и водопади, множество лечебни растения. Районът е важна част от северното, „Златното”, разклонение на Великия път на Коприната. Именно тази част на Алтай се смята за родина на тюркските племена, от които се отделят прабългарите според теорията за тюркско-алтайския им произход.

Настаняваме се в традиционни алтайски аузи – шестистенните пирамидални дървени жилища на алтайците. Местните вярват, че тези жилища концентрират особената енергия, която се излъчва от вр. Белуха (4506 м.), най-високата точка на Алтай, и дарява прилив на енергия и душевно спокойствие. За аклиматизация може да се разходим до река Бухтарма. Можем да проведем самостоятелни лечебни процедури в естествените кални бани от синя глина по брега на реката. На връщане можем да се отбием в конна ферма, където да опитаме прясно издоено кобилешко мляко или съвсем пресен прекрасен кумис.

Вечерта нашата любезна стопанка ще приготви традиционна проста, но полезна вечеря. Спокойният сън е гарантиран в къща за гости „Алтайска поляна” (или подобна).

Ден 6 – 04.09.2019 г. – сряда

Катон-Карагайски национален парк

Днес ще се опитаме да стигнем по-близо до двуглавата красавица на Алтай, най-високата му точка, връх Белуха, снежнобялата корона, увенчаваща мистичната планина.

Местните смятат Белуха за свещена. Вярват, че там е царството на богиня Умай, висшата богиня у тюркските народи. Езотериците вярват, че входът в Шамбала е именно тук, през Белуха и посещават много мистични места, описани от Е.Блаватска и Н. Рьорих. Казват, че това е един от най-трудните за покоряване върхове, „връх с характер”, който не позволява на всеки, дори на някои от най-опитните алпинисти, да се приближи до него.

Тези от нас, които предпочитат автомобилните екскурзии се отправяме към езеро „Язoвое”, разположено в живописна долина на 1656 м. над морското равнище, в чиито води при ясно време се оглежда връх Белуха. На по-смелите им предстои изкачване с водач към подножието на връх Тасшокъ. Пътят преминава през гора от кедрови борове и ели. Ще видим множество редки видове лекарствени растения и билки, характерни само за този район. Ще достигнем до прохода Шаштъ (2392 м.), откъдето в ясно време се разкрива величествена гледка към връх Белуха.

Алтернатива на езеро Язoвое е екскурзия до прохода Бурхат (2141 м.) през кедрови гори и алпийски поляни с прекрасен вид към река Бухтарма и връх Белуха – 40 км. автомобилен преход на юг от главния път Катон Карагай-Уръл по стария австрийски път.

Вечеря и нощувка в къща за гости „Алтайска поляна” (или подобна).

Ден 7 – 05.09.2019 г. – четвъртъкv

Маралови стопанства в Катон-Карахайски национален парк

Днешният ден е посветен на посещение на мараловите стопанства и СПА процедури за желаещите. В Алтай живее особен вид полудив благороден елен, марал. През пролетта рогата на елените започват бързо да нарастват, с по 2 см. дневно, и да натрупват специфични полезни вещества благодарение на мараловия корен, с който елените се хранят, както и под влияние на хормоналните процеси, протичащи в организма им. Рогата на елените, още незакостенели, се наричат пант. Лечебните им свойства са познати от дълбока древност и особено се ценят в Китайската медицина. Рязането на рогата става веднъж годишно, през м. Юни, докато те все още са меки. Рязането и процесът на извличане на пантокрин могат да се наблюдават в мараловите стопанства в района на Алтай. Пантокринът се смята за силен биостимулатор и елексир на дълголетието, активизиращ имунната система и защитните функции на организма.

На територията на Катон-Карагайския национален парк функционират 12 маралови стопанства. Към повечето от тях има и пантолечебници. Нашата програма предвижда посещение и запознаване с живота на маралите и процеса на извличане на пантокрин. При желание могат да бъдат проведени и оздравителни процедури (срещу допълнително заплащане) в някои от пантолечебниците или санаториумите в района.

Вечеря и нощувка в къща за гости „Алтайска поляна” (или подобна).

Ден 8 – 06.09.2019 г. – петък

с.Уръл-Берелски разкопки-Уст-Каменогорск-Алмати 

Сутринта ще се разходим до Берелските некрополи. Покрай р. Бухтарма, в „Царската долина”, учените са разкопали повече от 70 погребални могили от периода IV-III вв. до н.е. В една от най-големите могили са открити уникални находки от богато погребение на скито-сакски цар и неговото обкръжение. Комплексът е все още предмет на изучаване от международен екип от учени. Изграден е музей под открито небе, в който археолозите ще ни въведат в историята на сакските племена, индо-европейски народи, с които прабългарите са били в контакт.

След кратък обяд си вземаме довиждане с домакините и със съжаление напускаме това идилично спокойствие, за да стигнем навреме на Уст-Каменогорското летище за вечерния полет на Air Astana до Алмати.

Вечеря в Уст-Каменогорск. Нощувка в Алмати, хотел Voyage 4* (или подобен).

Ден 9 – 07.09.2019 г. – събота

Алмати-Център за соколи „Сункар”-ТАУ СПА

Днешният ден ще е спокоен, ден за отмора и подготовка за завръщане към България. Все пак няма да ви оставим да скучаете. За днес сме планирали едно много интересно шоу. Източните народи от край време ловуват, използвайки грабливи птици. В резултат на това птичите популации започват силно да намаляват. В Алмати е изградено стопанство за развъждане и помощ на изпаднали в беда грабливи птици, след което те се пускат на воля в природата. Днес ще се разходим из Центъра за соколи „Сункар”. Опитни специалисти увлекателно ще ни разкажат за живота и особеностите на различни видове нощни и грабливи птици. Ще присъстваме и на шоу-обучение на орли и соколи.

Обяд в Център „Сункар”.

Следобед ще се разходим из парка на най-престижния СПА комплекс на Алмати, ТАУ СПА, намиращ се в планините Заилийски Алатау над града. За желаещите (срещу допълнително заплащане) може да бъде организирано посещение на СПА-центъра с възможности за избор между 8 различни бани и множество процедури. Вечеря в един от ресторантите на комплекса – безупречния грузински ресторант „Авлабар”.

Нощувка в Алмати, хотел Voyage 4* (или подобен).

Ден 10 – 08.09.2019 г. – неделя

Алмати-София

Рано тази сутрин, в 04:00ч., се отправяме към летището на Алмати, откъдето с полет на Turkish Airlines в 06:45ч. се прибираме в родината в 15:10ч.

  • Цена на екскурзията

– 3999 лв./човек при сключване на договор до 30 Май 2019 г. вкл. или 4300 лв./човек при сключване на договор след 1 Юни 2019 г. Цената е изчислена при обменен курс 1USD=1.72лв. При промяна на курса туроператорът си запазва правото за промяна цената на туристическия пакет в съответната посока.

  • Цената включва

– самолетен билет София-Алмати-София на Turkish Airlines. Цената е с включени летищни такси и е калкулирана при цена на самолетния билет към 01.03.2019 г. При промяна цената на самолетния билет туроператорът си запазва правото за промяна цената на туристическия пакет в съответната посока.
– самолетен билет Алмати – Уст-Каменогорск – Алмати на Air Astana. Цената е с включени летищни такси и е калкулирана при цена на самолетния билет към 01.03.2019 г. При промяна цената на самолетния билет туроператорът си запазва правото за промяна цената на туристическия пакет в съответната посока.
– автомобилен транспорт с микробус с шофьор по време на цялата програма
– по една бутилка вода 0.5L на човек в микробуса за всеки ден
– ранно настаняване в хотела на първия ден и 8 нощувки, от които 5 нощувки в хотел 4* в г.Алмати и 3 нощувки в къща за гости в Катон-Карагайски национален парк; цените са за настаняване в двойна стая; доплащане при единично настаняване – 260 лв. само за хотела в г.Алмати и при възможност от страна на хотела
– 8 закуски
– 8 обяда по фиксирано меню
– 8 вечери по фиксирано меню
– всички екскурзии, описани в програмата
– всички входове в обектите на посещение (маркирани в синьо)
– екскурзоводско обслужване от лицензирани местни екскурзоводи в обектите на посещение
– придружител-преводач на български език
– застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за времето на екскурзията

  • Цената НЕ включва

– цена за посещение на обекти, непосочени в програмата или немаркирани в синьо
– цена за фотоапарат или видеозаснемане в обектите на посещение
– цена за посещение на СПА и оздравителни процедури
– самостоятелна развлекателна програма
– бакшиши
– лични разходи
– застраховка „Отмяна на пътуването”

  • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването

– 8 души

  • Програма

– подготвена от сътрудник, живял в Казахстан и многократно посещавал посочените обекти
– културно и емоционално наситена
– посещават се едни от най-важните туристически обекти в г. Алмати, Алматинска област и Катон-Карагайски национален парк в Алтай
– ниска до средна степен на физически натоварвания с възможности за усложняване по желание на туриста;

  • Дати – 30 Август 2019 – 08 Септември 2019 г.

– подбрано е началото на м. Септември, когато времето в Алтай все още позволява туристически посещения на района

  • За туристически посещения на българи в Казахстан e нужен паспорт със срок на валидност 6 месеца след датата на отпътуване от Казахстан. Без визи!
  • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
  • Към програмата се прилагат Общите условия, обявени от туроператора.
  • Туроператорът си запазва правото да променя програмата съгласно обявените от него Общи условия.