УЗБЕКИСТАН

25 Октомври – 3 Ноември 2019 г.

от 3450 лв./човек

УЗБЕКИСТАН – ПО ДРЕВНИЯ ПЪТ НА КОПРИНАТА

25 Октомври – 3 Ноември 2019 г.

Цена от 3450 лв.

София-Ташкент-Хива-Бухара-Самарканд-Ташкент-София

Ташкент

Chorsu Bazaar

Хива

Kalta Minor Minaret

Бухара

Nadir DivanBegi Madrassah​

Самарканд

Shahi Zinda Ensemble

Узбекистан! Една уникална страна!

Хилядолетни културни, архитектурни, религиозни и духовни традиции. Основна отсечка от Пътя на Коприната. Духовен център в древността и през средновековието, родина на плеяда средновековни учени и поети. Своеобразна архитектура с изящно орнаментирани мозайки и дърворезби, чието влияние по-късно се разпростира в Индия, Персия и дори в Отоманска Турция.

А сега Узбекистан като че ли не бърза да се развива. Осъзнавайки културната стойност на миналото си, предпочита да живее традиционно, спокойно, красиво, неизкушен от съмнителните ценности на бързо променящите се съвременни общества.

Ако искате да се потопите в историята на Великия път на Коприната, запознавайки се лично с творенията на Тамерлан (1336-1405), създателя на огромна империя, простираща се от Делхи до Черно море и от Аралско море до Персийския залив, ако искате да заживеете в атмосферата на древна култура, автентична, жива, и досега изумително красива, то мястото е Узбекистан.

маркираме в синьо местата, които са включени в цената на екскурзията

Ден 1-ви – 25 Октомври 2019, петък

София-Ташкент

Работната седмица завършва с вечерен полет на Турски авиолинии в 16:05 ч., с който ще се придвижим не просто в пространството, а ще извършим скок назад във времето, защото само след няколко часа ще се отзовем в сърцето на Централна Азия, в пленителния Узбекистан.

Ден 2-ри – 26 Октомври 2019, събота

Ташкент-Хива

Тази нощ пристигаме в Ташкент в 01:05 ч. по местното време (2 часа напред от България). С микробус ще се придвижим до града за настаняване в апарт-хотел AziaWay 3*

След заслужена почивка ще направим късна закуска/брънч в 11:00-12:00 ч., а после микробус ще ни заведе на обиколкa из Ташкент, най-големия  град в Централна Азия. Насочваме се към Стария град. Ще преминем покрай древния източен търговси център Chorsu Bazaar и ще спрем на красивия площад Hast-imam – духовен център на древен Ташкент с неговото медресе (училище), джамия и мавзолей на един от първите имами на Ташкент, Хазрати Имам. След това ще посетим Музея на Тимуридите – едно чудесно въведение в историята и забележителните постижения на Амир Тимур (Тамерлан) и неговите наследници.

Предстои ни ранна вечеря, след която се отправяме към летището за 1½-часов полет на Узбекските авиолинии в 20:25 ч. до Хива, последния кервансарай по Пътя на Коприната, преди камилите да се насочат през пустинята към Иран.

Нощувка в Хива, къща за гости „Meros” (или подобен). Къщата е разположена в историчерската част на града, точно зад крепостаната стена. Ще попаднем в семейството на потомствени художници и реставратори. Гостоприемството им е поразително, в духа на най-добрите узбекски традиции.

Ден 3-ти – 27 Октомври 2019, неделя

Хива

Хива, град-музей под открито небе, един от 4-те града в Узбекистан, намиращи се в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Ще се пренесем в приказките на Шехеразада от „1000 и една нощ”. Ще посетим Ичан Кала, вътрешния град на Хива. Ще се катерим по вити стълби до върха на високи и по-ниски кули и минарета, ще се губим и намираме из лабиринтите на тесните улички, ще обикаляме града, скачайки по глинените покриви на къщите, точно както е правил Аладин. Ще се лутаме из магазинчетата и чайните на Хива. Следобед ще обиколим крепостната стена и медресетата (средновековните училища). Ще посетим великолепната петъчна джамия, чиято конструкция се крепи на 213 дърворезбовани колони, които една с една не си приличат. Ще се постараем да открием тайните изходи от палата на хана на Хива.

След вечеря с традиционни ястия и изумителни гледки на покрива на нашия хотел, ще се потопим в спокоен сън в къща за гости „Meros” (или подобен).

Ден 4-ти – 28 Октомври 2019, понеделник

Хива-Бухара

Днес ще имаме целия предиобед за самостоятелна разходка из приказната Хива. След обяда ще предприемем едно изключително пътешествие – от Хива до Бухара с микробус. Въпреки, че пътуването е дълго около 6 часа, то е толкова екзотично, че обещавам ви, никога няма да го забравите. Движим се по древния Път на Коприната. Минаваме през пустинята Къзълкум. Тук-там пасат стада едногърби камили. Минаваме по моста над реката на живота Амударя.

Алтернатива на този маршрут е пътуване с влак до Бухара, пристигане в 22:30 ч.

Ще вечеряме в близост до хотела, в който ще се настаним, хотел Emir 3* (или подобен). Прекрасен бутиков хотел. Намира се в стара традиционна бухарска къща.

Ден 5-ти – 29 Октомври 2019, вторник

Бухара

Бухара, друг значим търговски център по Пътя на Коприната и паметник на ЮНЕСКО. Започваме от площада пред Lyab-i-Hauz – езерцето, даващо прохлада в знойните дни. Около езерцето са разположени едни от най-забележителните паметници на културата от XVI-XVII в.в. – медресетата Nadir Divan-Begi и Kukaldosh. И паметникът на Насреддин Ходжа, успял да надхитри дори бухарския емир.

Оттук бавно се отправяме към вътрешността на Стария град, в който, поради важното му търговско положение, всеки искал да има магазин, а улиците не достигали и магазините обхванали и кръстовищата, а после, за удобство на търговци и клиенти, ги покрили с куполи и така се получил най-големият покрит базар в Централна Азия. Под всеки купол се продавал точно определен вид стока. До наши дни са се запазили Куполът на златарите (Toki-Zargaron, zargar=златар), Куполът на платовете (Tim Abdullakhan), Куполът на сарафите (обменните бюра за древни валути, Toki-Sarrofon) и Куполът на книгите (Kitab-Furushon или Toqi Telpak Furushon). Няма да бързаме. По пътя ще поседнем да се насладим на тънкостите на източното „чаепитие” (ритуалът за пиене на чай) в чайната на потомствен търговец на чай и подправки, чието семейство е в този бизнес от повече от 600 години.

След като се наобядваме, ще обиколим ансамбъла Poi-Kalyan, обединяващ петъчната джамия, медресето Mir-i-Arab, построено в XVI в. и все още действащо, и знаменитото Kalyan минаре, единствената постройка, пощадена от Чингиз хан при превземането на Бухара през 1220 г. Ще се разходим по крепостната стена на Бухара, цитаделата Арк, която е обграждала вътрeшния град на емирството. Там, добре охранявана, е и резиденцията на самия емир.

Ще вечеряме в Nadir Divan-Begi, наблюдавайки културната програма и модното щоу, представено от местни творци.

Нощувка в хотел Emir 3* (или подобен).

Ден 6-ти – 30 Октомври 2019, сряда

Бухара-Каган-Бухара

Днес ще се потопим в емирско великолепие в лятната резиденция на Бухарския емир сред зали с фина декорация и райски градини, в които се разхождат красиви пауни. Дворецът Sitorai Mokhi-Khosa, което в превод означава “Звезда като Луната”, ще ни разкаже много приказки, легенди, истории, които дълго време няма да оставят на спокойствие нашето въображение.

Връщаме се в Бухара за обяд, след който в близката околност извън крепостната стена ще посетим Кладенецa на Йов. Ще отдадем почит и на най-старата постройка, оцеляла в Бухара в оригиналния си вид, която се смята за най-добре съхранената постройка от X в. в целия мюсюлмански свят – Мавзолеят на Саманидите с неговата изчистена елегантност. Микробус ще ни заведе до къщата на Файзула Ходжаев, за да разгледаме еквивалента на Пловдивската Балабанова къща – архитектурен и интериорен шедьовър, създаден по поръчка на един от най-богатите Бухарски търговци от XIX в. Историята е много любопитна. Посещението си заслужава.

След вкусната вечеря ви препоръчваме да си вземете по една баня в действащия от XIV в. насам хамам Bozori Kord (самостоятелно посещение, разходите се заплащат от туриста).

Нощувката е осигурена от хотел Emir 3* (или подобен).

Ден 7-ми – 31 Октомври 2019, четвъртък

Бухара-Самарканд

Имаме една спокойна сутрин за почивка и свободни занимания в Бухара. Днешният специалитет е Майсторски клас по приготвяне на бухарски плов. Традициите по приготвянето и поднасянето на плов са признати от ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Ще бъдем гости в старинен бухарски дом, чиято стопанка ще ни разкрие тайните на най-популярното узбекско блюдо.

След обяда се отправяме към гарата на Бухара, откъдето с експресен влак в 15:50 ч. ще преодолеем разстоянието от 250 км. до Самарканд само за 1,5 часа. По тази линия вървят супер луксозни влакове, пътуването е истинско удоволствие.

Самарканд, наричан от поетите „Рим на Изтока” e град на 2750 години; град, кръстопът по Пътя на Коприната; град, преживял походите на Александър Македонски, на арабските нашественици и на Чингиз Хан; Градът, избран от Амир Тимур за величествена столица на огромната му империя; град под закрилата на ЮНЕСКО заради великолепните си архитектурни постижения.

Тази вечер ще вечеряме в един нетрадиционен за Узбекистан ресторант, пак източен, но различен. Изненада!

Нощувка в хотел Muzaffar (или подобен).

Ден 8-ми – 1 Ноември 2019, петък

Самарканд

Един ден в Самарканд! Започваме с паметника на Амир Тимур (Тамерлан) и с неговия Мавзолей Gūr-i Amīr, послужил за първообраз на мавзолея на Хумаюн в Делхи, на Тадж Махал и на Петербургската джамия. Тук ще научим интересни истории за управлението на Тимуридите и за проклятието на Амир Тимур.

Следващата ни спирка е великолепният площад Registоn, който от трите си страни е обграден от медресета – училището по астрономия и математика на великия Ulughbek, чиято фасада представлява звездното небе, медресето Sherdor, украсено с тигри, които впоследствие стават символът на Узбекистан и златното медресе Tilla-Kori, духовно училище и молитвен дом. Погледът ни ще се обърка от сложно завъртените синьо-бяло-златни архитектурни плетеници от геометрични и растителни елементи, спирали, астрални мотиви, вази с цветя, а понякога и изображения на птици и животни.

И както Индия си има своя Тадж Махал, така и Самарканд си има своята приказка за любовта. Но не гробница, а храм за тържествени богослужения, прословутата Съборна джамия Биби-Ханъм. Нейният купол е бил сравняван с небесния свод, а арката над портала й – с Млечния път. Построена и кръстена в чест на първата и най-любима жена на Амир Тимур, грандиозна с високите си минарета, декорации от мраморни плетеници, стени, украсени с бляскави мозайки, това е едно от строенията, останало от самия Амир.

След това можем да посетим един от най-старите източни базари – самаркандския Сиаб базар, където търговците ще настояват да ни почерпят с източни сладости, а ние ще им направим удоволствието да се попазарим за цената на произведените от тях блага. И накрая, за да асимилираме цялата тази пъстрота и необикновеност, ще си отделим един час за спокойна разходка из улиците на Самарканд, където ще се полюбуваме на възхитителната дърворезба по вратите на самаркандските къщи.

Нощувка в хотел Muzaffar (или подобен).

Ден 9-ти – 2 Ноември 2019, събота

Самарканд-Ташкент

Последният ден от престоя ни ще бъде отново наситен с много приказки, легенди и красота. Ще се разходим из улиците на комплекса Shakh-i-Zinda, градът на Живия Цар. През XV в. около грoба на Shakh-i-Zinda Амир Тимур създава комплекс от великолепни мавзолеи за своите роднини и приближени, цял град с улична планировка. Ще се отбием да разгледаме и останките от най-знаменитата обсерватория на Средновековието, обсерваторията на Улугбек, построена от внука на Амир Тимур през 1424-1428 гг.

И с крайно нежелание, около 17:00ч. ще се откъснем от този спокоен и красив свят, за да потеглим със скоростния влак за Ташкент, където ни чака празнична вечеря в един от най-пленителните ресторанти в града, с която ще завърши програмата ни в Узбекистан.

Ще отдъхнем преди пътя в апарт-хотел AziaWay 3*.

Ден 10-ти – 3 Ноември 2019, неделя

Ташкент-София

С полет на Турски авиолинии в 03:45ч. през нощта потегляме за родината.

Отвисоко ще кажем „Довиждане!” на тази приказна страна. Не „Сбогом!”, а „Довиждане!”, защото магията на Узбекистан е толкова силна, че наистина ще ни влече отново и отново насам.

Пристигане в България сутринта в 08:55ч. на 3.11.2019 г.

  • Цена на екскурзията

– 3450 лв./човек при сключване на договор до 31 Май 2019 г. вкл. или 3650 лв./човек при сключване на договор след 1 Юни 2019 г. Цената е изчислена при обменен курс 1USD=1.72лв. При промяна на курса туроператорът си запазва правото да променя цената.

  • Цената включва

– самолетен билет София-Ташкент-София на Turkish Airlines. Цената е калкулирана при цена на самолетния билет към 01.03.2019 г. с включени летищни такси. При промяна цената на самолетния билет туроператорът си запазва правото за промяна цената на туристическия пакет в съответната посока.
– самолетен билет Ташкент-Ургенч на Uzbekistan Airways. Цената е калкулирана при цена на самолетния билет към 01.03.2019 г. с включени летищни такси. При промяна цената на самолетния билет туроператорът си запазва правото за промяна цената на туристическия пакет в съответната посока.
– билет за влак I-ва класа или автомобилен транспорт с микробус с шофьор по маршрута Хива/Ургенч-Бухара
– билет за влак I-ва класа по маршрута Бухара-Самарканд
– билет за влак I-ва класа по маршрута Самарканд-Ташкент
– автомобилен транспорт с микробус с шофьор за всички екскурзии, посочени в програмата
– по една бутилка вода 0.5L на човек в минивана за всеки ден
– 9 нощувки в хотели 3* или в бутикови къщи за гости, чиято категория може да бъде приравнена към 3*; цените са за настаняване в двойна стая; доплащане за единично настаняване при възможност от страна на хотела – 380 лв.
– 1 брънч
– 7 закуски
– 7 обяда по фиксирано меню
– 8 вечери по фиксирано меню
– всички екскурзии, описани в програмата (маркираните в жълто)
– всички входове в обектите на посещение (маркираните в жълто)
– екскурзоводско обслужване от лицензирани местни екскурзоводи в обектите на посещение
– придружител-преводач на български език
– застраховка „Помощ при пътуване в чужбина” за времето на екскурзията

  • Цената НЕ включва

– цена за посещение на обекти, непосочени в програмата или немаркирани в синьо
– цена за фотоапарат или видеозаснемане в обектите на посещение
– самостоятелна развлекателна програма
– бакшиши
– лични разходи
– застраховка „Отмяна на пътуването”

  • Минимален брой туристи за осъществяване на пътуването

– 8 души

  • Програма

– подготвена от сътрудник, живял продължително време в Централна Азия и многократно посещавал Узбекистан и при съдействието на местни екскурзоводи, които придружават групата по време на посещението на туристическите обекти
– богата, културно и емоционално наситена
– посещават се едни от най-важните културно-исторически обекти в Узбекистан, което включва три обекта на световното наследство от списъка на ЮНЕСКО, уникални природни забележителности – басейна на Амударя, пустинята Къзълкум, старинни села и градове със своеобразна архитектура, запознаване с автентичния начин на живот на местното население, с традициите на приготвяне и поднасяне на плов, признати за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО
– ниска степен на физически натоварвания;

  • Дати – 25 Октомври-3 Ноември 2019 г.

– подбран е краят на м. Октомври – най-богатия и красив период от годината в Узбекистан, когато времето се разхлажда, а на пазарите се появява невиждано изобилие от местни плодове и зеленчуци. Това е и пиковият туристически сезон.

  • За туристически посещения на българи в Узбекистан e нужен международен паспорт със срок на валидност 6 месеца след датата на напускане на Узбекистан. Без визи!
  • Няма медицински и здравни изисквания, свързани с пътуването.
  • Към програмата се прилагат Общите условия, обявени от туроператора.
  • Туроператорът си запазва правото да променя програмата съгласно обявените от него Общи условия.